ZBW
Do³±czy³: 17 Sty 2010
Posty: 313
Przeczyta³: 0 tematów
Pomóg³: 1 raz
|
|
Cytujê od str.177( a to dlatego, bo jest to najszybszy sposób na zapoznanie innych z poni¿szymi naprawdê ciekawymi informacjami)
„DR JOHN HARVEY KELLOGG
Jak to mo¿liwe, ¿e ¿ycie twórcy najbardziej amerykañskiej ¿ywno¶ci – mas³a orzechowego i p³atków kukurydzianych – jest tak ma³o znane?
John Harvey Kellogg to Edison epigastrium (nadbrzusza), Einstein jelita grubego. By³ nie tylko najbardziej p³odnym amerykañskim wynalazc± zdrowej ¿ywno¶ci, ale u szczytu s³awy, w ostatnich latach XIX wieku, by³ tak¿e najwiêkszym chirurgiem miêkkim ¶wiata. Dzi¶ jednak jest pamiêtany przede wszystkim dlatego, ¿e jego nazwisko ozdabia paczki z najpopularniejszymi amerykañskimi p³atkami zbo¿owymi.
Perfekcjonista w swym lekarskim fachu, tak jak i we wszystkim, co robi³, stara³ siê zabijaæ czas w podró¿y poci±giem wyszywaj±c robótki – nie ¿eby lubi³ haftowaæ – raczej dlatego, i¿ chcia³ æwiczyæ szybko¶æ i precyzjê zaszywana ciêæ podczas niezliczonych gastro-jelitowych operacji, które przeprowadza³. Bra³ nawet lekcje rysunku i czêsto szkicowa³ – nie ¿eby by³ sfrustrowanym artyst± – raczej dlatego, i¿ uwa¿a³, ¿e dziêki rysowaniu rêka pod±¿a za okiem – co by³ wed³ug niego najlepszym æwiczeniem (oprócz wyszywania) dla chirurga.
Mimo ¿e Kellogg by³ wspania³ym chirurgiem, przez ca³a karierê operacje przeprowadza³ niechêtnie i z trudem. Cofa³ siê na my¶l o krojeniu cia³a innej osoby, przez ca³e ¿ycie nie pokona³ swojej awersji do widoku krwi. By³ tak wra¿liwy, ¿e pracê chirurga rozpocz±³ dopiero po tym, jak ukoñczy³ szko³ê medyczn± i zosta³ lekarzem naczelnym w sanatorium w Battle Creek.
Przera¿ony wysoka ¶miertelno¶ci± (20%) w chirurgii brzusznej, by³ przekonany, ¿e potrafi to zmieniæ. Wzi±³ wiêc urlop w Battle Creek, gdzie zosta³ mianowany lekarzem naczelnym w m³odym wieku lat 24, aby studiowaæ u najlepszych chirurgów w Europie: Theodora Billrotha z Wiednia (wynalazcy nowoczesnej gastrochirurgii), sir Arbuthnota Lane'a z Londynu i Lawsona Taitha z Birmingham. W czasie, gdy Kellogg asystowa³ Taithowi, ten przeprowadzi³ 116 operacji zakoñczonych powodzeniem (by³o to w czasach, gdy chirurdzy nie u¿ywali jeszcze sterylnych gumowych rêkawiczek).
Rekord dr Lawsona Taitha pozostawa³ nieprze¶cigniony, dopóki Kellog nie poprawi³ go do 165 udanych operacji. Kellogg zawdziêcza³ swój niezwyk³y rekord w du¿ej mierze przestawianiu pacjentów kilka tygodni przed operacj± na ¶cis³± wegetariañsk± dietê. Aby zapobiec nawrotowi choroby, usilnie namawia³ pacjentów do rezygnacji z miêsa, alkoholu i tytoniu.
Silnie wierz±cy a s³owa Hipokratesa: „Nasz± medycyn± powinna byæ nasz dieta, a nasza dieta powinna byæ nasz± medycyn±”, dr Kellogg uwa¿a³, i¿ niskobia³kowa dieta wzmacnia odporno¶æ na choroby, przed³u¿a ¿ycie i zwiêksza fizyczn± i psychiczn± odporno¶æ. Wysokobia³kowa dieta z kolei przeci±¿a nerki i w±trobê i przyczynia siê do akumulacji toksyn w jelitach. Skutkiem tego by³y okropne zaburzenia ¿o³±dkowe, które je¶li mia³o sie szczê¶cie, mog³y byæ uleczone dziêki chirurgicznym umiejêtno¶ciom dr Kellogga. Jednak dr Kellogg uwa¿a³ chirurgiê za ostatni± deskê ratunku i jasno t³umaczy³ zarówno pacjentom, jak i swoim studentom, ze gdyby przeszli na dietê wegetariañsk± przed powstaniem choroby, nigdy nie nosiliby „blizny Kellogga”. Podziwiane przez chirurgów za swoj± schludno¶æ i zrêczno¶æ „blizny Kellogga sta³y sie symbolem statusu w¶ród zamo¿nych (konsumentów wysokobia³kowych produktów) pod koniec XIX wieku.
U szczytu swej kariery chirurga (w ci±gu swego ¿ycia wykona³ ponad 22 000 operacji, ostatni± w wieku 84 lat) dr Kellogg obliczy³, ¿e z samych op³at za operacje zarobi³ ponad 400 000 dolarów (wtedy dolar wart by³ 20 razy wiêcej ni¿ dzi¶). Gdyby zgromadzi³ owe op³aty i wp³ywy ze sprzeda¿y swoich ¿ywno¶ciowych wynalazków, by³by dzi¶ amerykañskim krezusem – podobnie jak Charles Post, by³y ubogi pacjent w sanatorium Battle Creek, który sta³ sie jednym z najbogatszych ludzi w Ameryce dziêki kopiowaniu wynalazków Kellogga (dr Kellogg otwarcie o tym mówi³), producent m.in. p³atków ¶niadaniowych Post Toasties. Niemniej jednak samobójstwo posta w wieku lat sze¶ædziesiêciu (przez zastrzelenie) da³o dr Kelloggowi niepotrzebn± zreszt± lekcjê, ¿e bogactwo samo w sobie nie daje szczê¶cia.
Kellogg uwa¿a³, ¿e pieni±dze powinny byæ wydawane na poprawê¿zycia ubogich. Dlatego inwestowa³ w dzia³alno¶æ charytatywn±. Budowa³ sierociñce i zak³ada³ misje dla biednych mieszkañców slumsów w Chicago. Sam by³ ojcem dla 42 adoptowanych dzieci. Jedn± trzeci± przeprowadzonych przez siebie operacji wykonywa³ za darmo. W¶ród najwiêkszej biedoty amerykañskiej (slumsów) za³o¿y³ sieæ restauracji wegetariañskich, gdzie biedni mogli kupowaæ posi³ek za pensa. Bogatym mieszkañcom miasta rozdawa³ ksi±¿eczki z kuponami ¿ywno¶ciowymi, które mieli nosiæ ze sob± – a w razie zaczepki ze strony ¿ebrz±cych o pieni±dze na alkohol mieli wrêczaæ im kupony na wegetariañskie posi³ki.
(...)
Przyj¶cie na ¶wiat Johna Harveya zbieg³o siê, dosyæ szczególnie, z adwentyzmem jego rodziców. Sze¶æ miesiêcy po tym, jak sie narodzi³, jego rodzice porzucili baptyzm, aby zostaæ adwentystami dnia siódmego. Skutki zmiany wyznania jego rodziców by³y dla Johna Harveya decyduj±ce i rozstrzygaj±ce o jego dalszym losie. Oznacza to, i¿ jego dieta, w zgodzie z wizja reformy ¿ywieniowej Ellen White z Otsego, Michigan, by³a wegetariañska, a edukacja bardzo pobie¿na. Przez b³êdn± przepowiedniê Williama Millera, i¿ Jezus Chrystus powróci na ziemiê 22 pa¼dziernika 1844 roku, wielu wczesnych adwentystów wierzy³o, iz ponowne przyj¶cie Jezusa na ziemiê jest nieuniknione. Ojciec Johna Harveya, jak wielu innych adwentystów, znajdowa³ niewiele powodów do kszta³cenia swoich dzieci, je¶li lada moment mog± zostaæ zabrane do nieba.
Na szczê¶cie, brak wykszta³cenia nie skrzywdzi³ zanadto Johna Harweya, jako ¿e ten od wczesnych lat uwielbia³ czytanie – ksi±¿ki wrêcz po¿era³. Zanim ukoñczy³ dziesiêæ lat, przeczyta³ wszystkie ksi±¿ki z biblioteki swoich rodziców, krewnych i s±siadów. Czy¶ci³ nawet proso w fabryce ojca, aby zarobic pieni±dze na swoj± w³asn± biblioteczkê. Ksi±¿ki o stenografii, botanice i astronomii, kolekcja u¿ywanej Historii staro¿ytnej Farra, gramatyki jêzyków obcych i s³owniki zape³nia³y pó³ki, ¶wiadcz±ce o intelektualnej ciekawo¶ci niezwyk³ej u tak m³odego ch³opca.
Wie¶ci o intelektualnej m±dro¶ci i manualnej zrêczno¶ci m³odego Kellogga (przewy¿sza³ doros³ych w sortowaniu proso w fabryce ojca) dotar³y do Jamesa i Ellen White”ów, którzy szukali m³odego cz³owieka do pomocy przy sk³adaniu tekstów w Review and Harald Publishing Association w Battle Creek. Jako ¿e adwenty¶ci wierzyli, i¿ Bóg komunikuje siê z nimi za pomoc± przepowiedni za³o¿ycielki Ko¶cio³a, Ellen White, Review and Harald zosta³ za³o¿ony, by g³osiæ S³owo Bo¿e o zdrowiu i ¿ywieniu, uzyskane z objawieñ pani White.
Kellogg skwapliwie skorzysta³ z mo¿liwo¶ci pracy z dwoma filarami adwentyzmu, jak równie¿ z okazji do nauki fachu drukarskiego (nieco podobnie jak m³ody Ben Franklin). Jedn± z dodatkowych korzy¶ci z pracy dla White'ów by³a mo¿liwo¶æ pobierania nauk o zdrowiu bezpo¶rednio od Matki White i czytanie wielkich, XIX-wiecznych tomów o ¿ywieniu, autorów takich jak Sylwester Graham, L.B. Coles czy James Caleb Jackson – do których White'owie czêsto siêgali.
Czytaj±c namiêtnie te ksi±¿ki, Kellogg utwierdza³ siê w wyniesionym z adwentyzmu wegetarianizmie i rozwija³ swe zainteresowania zagadnieniami ¿ywienia.
Przez lata White'owie pokochali Kellogga. Mówi siê, ¿e James White sta³ siê dla niego ojcem bardziej, ni¿ jego w³asny ojciec; a Ellen White uczyni³a z niego swego protegowanego. Kiedy¶ mia³a bosk± wizjê, w której Kellogg zajmowa³ wa¿n± pozycjê w Ko¶ciele i w ¶wiecie jako lekarz. W zwi±zku z tym White'owie zaoferowali mu po¿yczkê na naukê w szkole medycznej. Mimo jego dziwacznej sk³onno¶ci do omdleñ na widok krwi, przysta³ na to z zapa³em. Po rocznych studiach medycznych na Uniwersytecie w Michigan, w 1875 roku rozpocz±³ naukê w Bellevue Hospital Medical College w Nowym Jorku, uwa¿anym wówczas z najlepsz± uczelniê medyczn± w kraju.
W zasadzie swoje eksperymenty z gotowymi do zjedzenia p³atkami zbo¿owymi i substytutami miêsa rozpocz±³, bêd±c jeszcze studentem w Nowym Jorku. Wymogi diety zmusi³y go do gotowania w³asnych posi³ków i obmy¶lania dañ, w których „miêso orzechowe” i ró¿ne produkty znajdowa³y nowe zastosowanie. Mimo ¿e jeszcze wiele lat dzieli³o go od odkryæ, w wyniku których powsta³y p³atki kukurydziane czy takie substytuty miêsa jak Nuttose, Protose i steki z Battle Creek, pomys³owe dania z orzechów i zbó¿, które wymy¶li³ dla siebie, by³y ich zal±¿kiem. Rok przed ukoñczeniem szko³y medycznej zebra³ wszystkie swoje studenckie przepisy w ksi±¿kê kucharsk±, której uda³o mu siê sprzedaæ ponad 30 000 egzemplarzy.
Jak tylko uzyska³ tytu³ lekarza medycyny, zaproponowano mu zarz±dzanie Instytutem Reformy Zdrowia w Battle Creek. Instytut zosta³ za³o¿ony na ¿±danie Matki White, która mia³a wizjê, iz Ko¶ció³ adwentystów powinien mieæ w³asny o¶rodek medyczny, w którym adwenty¶ci mogliby wracaæ do zdrowia po ró¿nych zabiegach w zgodzie ze swoj± diet± i potrzebami duchowymi. Pierwsz± z administracyjnych czynno¶ci jaka John Harvey Kellogg wykona³ po objêciu funkcji w Battle Creek, by³a zmiana nazwy Instytutu Reformy Zdrowia na Sanatorium w Battle Creek (jemu przypisuje sie autorstwo terminu „sanatorium”) i uwolnienie go od jego w±skich, sekciarskich celów poprzez otwarcie go dla wszystkich.
Przed objêciem przez Kellogga stanowiska zarz±dcy, San (jak je pó¼niej w skrócie nazywano), popad³o w tarapaty, ale w ci±gu dwóch lat pod kierownictwem Kellogga przekszta³ci³o sie w jedno z najbardziej popularnych hoteli uzdrowiskowych na ¶wiecie. Typowa lista go¶ci brzmia³a jak z rubryki „Kto jest kim” owego okresu. Wszyscy – od prezydentów poprzez s³awy filmowe – zatrzymywali siê w san dla odnowy, by wzi±æ udzia³ w intensywnym programie dr Kellogga „Biologiczne ¿ycie” - sk³adaj±cym siê z wegetariañskiej zbo¿owej diety , kursów higienicznego gotowania, intensywnych æwiczeñ, hydroterapii, wielkich ilo¶ci ¶wie¿ego powietrza i s³oñca, nacisku na poprawê sylwetki i perspektyw intelektualnych i – jako ostatniej deski ratunku – interwencji chirurgicznej. Godnymi odnotowania pacjentami dr, Kellogga byli: prezydent William Hiward Taft, piani¶ci Percy Grainger i Jose Iturbi, badacze arktyczni Vilhjarmur Stefansson i Roald Amudsen, podró¿nicy Richard Halliburton i Lowell Thomas, przemys³owcy Alfred Dupont i John D. Rockefeller, „król” soku winogronowego Edgar Welch, ekonomista z Yale Irwing Fisher, dramatopisarz George Bernard Show, handlowcy S.S. Kresge, J.C. Penny i Montgomery Ward, i wielu innych, którzy co roku przyje¿d¿ali do San, czêsto przysy³aj±c przyjació³, krewnych i pracowników, aby uczyli siê sekretów zdrowia od dr Kellogga.
By oduczyæ go¶ci San diety opartej na miêsie, dr Kellogg wymy¶li³ namiastki miêsa, gotowe do zjedzenia p³atki zbo¿owe (jako alternatywê dla amerykañskiego ¶niadania – jajek na szynce lub jajek na bekonie) i mas³o orzechowe (pó³produkt w próbach stworzenia kotleta orzechowego i doskona³ego substytutu mas³a).
W 1896 roku wyprodukowa³ pierwszy amerykañski substytut miêsa, lub raczej jego ersatz, który nazwa³ Nuttose. Stworzony by³ z substancji z³o¿onej z drobno zmielonych orzechów ziemnych i wody, zagêszczonej m±k± i poddanej dzia³aniu pary w celu osi±gniêcia sta³ej konsystencji. Orzechowy kotlet uzyskany w ten sposób móg³ mieæ smak kurczaka, wo³owiny lub ³ososia i znajdowa³ siê w menu San jako niby miêsna przystawka.
Dr Kellogg do miêsnych substytutów doda³ wkrótce Protose, eskalopki z Battle Creek i bezmiêsne winerki – które sprzedaj± siê jak ¶wie¿e bu³eczki w sklepach ze zdrow± ¿ywno¶ci± po dzi¶ dzieñ. Produkty te ró¿ni³y siê od Nuttose tym, ¿e oprócz orzechów ziemnych zawiera³y ró¿ne ilo¶ci glutenu pszenicznego.
Mimo i¿ Kellogg produkowa³ swoje substytuty miêsa raczej z orzeszków ziemnych ni¿ z soi, która jest g³ównym sk³adnikiem nowoczesnych miêsnych substytutach, by³ ca³kowicie ¶wiadom jej zalet i przewidzia³, ¿e „odegra wielk± rolê w ¿ywieniu milionów Amerykanów”. W istocie, jego ostatnim wynalazkiem ¿ywno¶ciowym by³ produkt sojowy – mleko sojowe, które opatentowa³ w 1934 roku – w sam± porê, by uratowaæ ¿ycie Marie – najm³odszej z piêcioraczków Dione. W wieku czterech miesiêcy nabawi³a siê infekcji jelitowej, przy której mleko dr Kellogga by³o niezbêdnym elementem w leczeniu.
Historia odkrycia przez dr Kellogga ³atwych do zjedzenia p³atków ¶niadaniowych (Dr Kellogg's Cornflakes) jest jak najbardziej pouczaj±ca, nie brakuje jej jednak elementów humorystycznych. Pierwszym gotowym do spo¿ycia preparatem dr Kellogga by³a granola. Choæ nazwa granola przyjê³a sie (mo¿na j± znale¼æ nawet w s³owniku), oryginalny przepis Kellogga (szczê¶liwie) nie przetrwa³. By³a niczym wiêcej, jak pokruszonym ciastkiem wielozbo¿owym, trudnym do prze³kniêcia i prze¿ucia – zw³aszcza ¿e dr Kellogg nak³ania³ do spo¿ywania jej na sucho. Kellogg móg³by cieszyæ siê z serwowania granoli pensjonariuszom San do nastêpnego adwentu, gdyby nie pewien przykry incydent maj±cy miejsce w jadalni, który kwestiê p³atków zbo¿owych postawi³ na pierwszym planie. W zwi±zku z intensywnym prze¿uwaniem, Kellogg nak³ania³ pacjentów do spo¿ywania ma³ej ilo¶ci granoli przed ka¿dym posi³kiem – aby pobudziæ trawienie. Pewnego ranka rozgniewana wdowa po pewnym dygnitarzu wpad³a do jego biur krzycz±c, i¿ granola zniszczy³a jej sztuczn± szczêkê! ¯±da³a natychmiastowego zwrotu pieniêdzy za zêby. Upokorzony, wyci±gn±³ portfel, odliczy³ pieni±dze w nowiutkich banknotach i natychmiast zabra³ siê do pracy nad p³atkami ³atwymi do prze¿ucia.
Po wielu miesi±cach prób i b³êdów w kuchni ¿ony Elli wydawa³o siê, i¿ dr Kellogg zmierza donik±d. Wtedy, dziêki szczê¶liwemu zbiegowi okoliczno¶ci, przypominaj±cemu nie¶wiadome odkrycie Charlesa Goodyeara wulkanizacji gumy (kiedy to przypadkowo zmiesza³ siarkê i gumê na gor±cym piecu) dr Kellogg przypadkowo wpad³ na zasadê „hartowania”, która jest kluczowa w procesie produkcji p³atków zbo¿owych. Wezwany do zrobienia czego¶, przez nieuwagê zostawi³ blachê gotowanej pszenicy na kilka godzin w kuchni. Kiedy wróci³, stwierdzi³, ¿e pszenica zje³cza³a. Dr Kellogg zbyt by³ oszczêdny, by pozwoliæ sobie na wyrzucenie tak du¿ej partii. Zamiast wiêc wyrzuciæ j±, zdecydowa³ siê przepu¶ciæ j± przez magiel, za pomoc± którego stara³ siê wcze¶niej nadaæ pszenicy kszta³t p³atków. Ku jego zdziwieniu skrusza³a, lekko sple¶nia³a partia pszenicy po przej¶ciu przez magiel zamieni³a siê w p³atki pszeniczne – jeden p³atek z jednego ziarna. Dr Kellogg wypeodukowa³ pierwsze jadalne p³atki zbo¿owe w niekoñcz±cej siê lawinie najró¿niejszych p³atków, sypi±cej siê na amerykañskie sto³y ¶niadaniowe od ponad stu lat.
Autor ponad 50 ksi±¿ek, ojciec 42 adoptowanych dzieci, ¶wiatowej s³awy chirurg i niezwyk³y twórca ¿ywno¶ci, dr John Harvey Kellogg, który do¿y³ sêdziwego wieku 91 lat, by³ ¿ywym dowodem warto¶ci wegetariañskiej diety.
Protose Fricassee
4 ³y¿ki oleju ro¶linnego
1 ³y¿eczka bazylii
1 ¶rednia posiekana cebula
6 ¶rednich pomidorów, obranych ze skórki
1 ³y¿ka mas³a orzechowego
1 puszka Protose, posiekanego
sól i pieprz do smaku
p³atki Kellogg's Toasted Corn Flakes
Usma¿ na br±zowo cebulê z bazyli±. Dodaj obrane pomidory, mas³o orzechowe o Protose. Gotuj na ma³ym ogniu przez 20 minut. Podawaj przybrane p³atkami Kellogg's Toasted Corn Flakes.
Puree ziemniaczane lub gotowany ry¿ stanowi± ¶wietne uzupe³nienie tej potrawy.
Porcja dla 4 osób.
- - - - -
Protose – mieszanka glutenu pszenicznego i orzechów – produkowana przez Warthington Foods, która sprzedaje wiele substytutów miêsnych dr Kellogga, jest dostêpna w sklepach ze zdrow± ¿ywno¶ci±.
Protose Fricassee ³±czy trzy g³ówne wynalazki ¿ywieniowe dr Kellogga: quasi-miêso (zrobione ze zbó¿ i orzechów), mas³o orzechowe i p³atki zbo¿owe (np. p³atki kukurydziane). Przepis ten (nieco zmodyfikowany) pochodzi z ksi±¿ki kucharskiej napisanej przez Ellê Kellogg Zdrowe gotowanie (Battle Creek, Michigan 1904). W swojej ksi±¿ce pani Kellogg stara³a sie wykorzystaæ jak najwiêcej wynalazków mê¿a.
Szparagi na to¶cie
(z sosem kremowym z soi)
12 szparagów (obranych)
6 kromek pszennego chleba tostowego
6 porcji margaryny sojowej
1 ³y¿eczka soli morskiej
1 szklanka wrz±tku
Sos kremowy
2 ³y¿ki margaryny sojowej
2 ³y¿ki m±ki
1/4 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej
1/2 ³y¿eczki soli morskiej
250 ml mleka sojowego
1/4 szklanki wywaru z gotowanych szparagów
Umyj obrane szparagi. Na g³êbokiej patelni doprowad¼ do wrzenia szklankê osolonej wody. Dodaj szparagi. Jak tylko woda przestanie wrzeæ, zmniejsz ogieñ, przykryj pokrywk± i du¶ je przez 5 minut. Uwa¿aj, aby nie rozgotowaæ szparagów! Wyci±gnij je i dobrze ods±cz. Zostaw wywar na sos. Rozsmaruj margarynê na tostach. Potnij szparagi na 10-centymetrowe kawa³ki i pouk³adaj je na posmarowanych tostach.
Sos kremowy: Rozpu¶æ margarynê w rondlu. Dodaj m±kê, ga³kê muszkato³ow± i sól, ca³y czas mieszaj±c. Wymieszaj wywar ze szparagów a mlekiem sojowym i stopniowo dodawaj do margaryny z m±k±. Mieszaj powoli na ma³ym ogniu, a¿ siê wszystko zagê¶ci. Kiedy osi±gnie konsystencjê gêstego sosu (bulgocz±cego pod wp³ywem temperatury), polej nim tosty ze szparagami.
Porcja dla 4 osób
- - - - -
Przepis ten (w oryginalnej wersji) znale¼æ mo¿na w wegetariañskiej ksi±¿ce kucharskiej Wlli Kellogg. Jako wynalazca mleka sojowego. Dr kellogg wierzy³ gor±co w jego zalety i by³ mistrzem w wykorzystywaniu go w przepisach takich jak ten.
[size=12]
¦niadaniowe p³atki kukurydziane[/size]
2 szklanki p³atków kukurydzianych Kellogga
1 szklanka sch³odzonego soku jab³kowego
1/2 szklanki bananów, malin lub truskawek (do wyboru)
2 ³y¿ki posiekanych orzechów (nerkowców, orzeszków ziemnych, brazylijskich – do wyboru)
Wsyp 2 szklanki p³atków kukurydzianych Kellogga do miseczki i dodaj szklankê sch³odzonego soku jab³kowego. Obierz banana i pokrój go w plasterki o grubo¶ci 0,5cm. Pouk³adaj plasterki banana (malin lub truskawek) na wierzchu p³atków. Posyp posiekanymi orzechami. Poczekaj parê minut, a¿ p³atki nasi±kn± sokiem jab³kowym, wtedy podawaj.
Porcja dla 1 osoby
- - - - -
Wychowany jako adwentysta dnia siódmego i wegetarianin od urodzenia, kellogg wymy¶li³ p³atki zbo¿owe jako alternatywê dla typowego amerykañskiego ¶niadania – jajek na bekonie, które uwa¿a³ za niezdrowe. Dziêki temu wynalazkowi miliony ludzi na ¶wiecie jadaj± bezmiêsne ¶niadanie.
¦wie¿e mas³o orzechowe
1/2 szklanki wy³uskanych, ¶wie¿ych orzeszków ziemnych lub innych ¶wie¿ych orzechów, no. Migda³y, orzechy laskowe, w³oskie, brazylijskie lub nerkowce – wszystkie, z których mo¿na uzyskaæ przepyszne mas³o orzechowego
1 i 3/4 szklanki oleju ro¶linnego, np. olej z orzeszków ziemnych, olej szafranowy lub sojowy
sól morska do smaku
Wsyp pó³ szklanki orzechów do blendera i dodaj 1 i 3/4 szklanki oleju ro¶linnego. Je¶li chcesz, by mas³o orzechowe by³o chrupi±ce, zmiel orzechy, by uzyskaæ gêst± pastê z ma³ymi kawa³kami orzechów. Je¶li wolisz mas³o o kremowej konsystencji, miksuj orzechy tak d³ugo, a¿ bêd± ca³kowicie starte, a pasta nie bêdzie zawieraæ ¿adnych okruszków. Od czasu do czasu nale¿y zebraæ drewniana ³opatk± orzechy ze ¶cianek blendera, tak by wszystko zosta³o dok³adnie zmielone. Dopraw sol±, trzymaj w s³oiku z zakrêtk± lub w plastikowym pojemniku. Przechowuj w lodówce.
Porcja dla 8 osób.
- - - - -
Co ciekawe, fakt, i¿ dr Kellogg wymy¶li³ mas³o orzechowe, nie jest powszechnie znany. Mo¿na by siê spodziewaæ, ¿e nazwisko cz³owieka, który wymy¶li³ najpopularniejszy produkt ¿ywno¶ciowy Ameryki (w USA spo¿ywa siê ponad 270mln kg mas³a orzechowego rocznie, co daje ponad 3,5 kg na osobê), bêdzie tak znane, jak nazwisko T.A. Edisona czy A.G. Bella. Niestety, tak nie jest. W rzeczywisto¶ci, w pewnym artykule na temat mas³a orzechowego w „New York Timesie”, dziennikarka Florence Fabricant nie by³a w stanie podaæ nazwiska wynalazcy mas³a orzechowego, twierdz±c: „jego wynalazca jest znany jedynie jako doktor z St. Louis”. Bli¿sze prawdy by³oby okre¶lenie „lekarz z Battle Creek, Michigan”. Biografowie dr Kellggoga, Gerald Carson i Richard Schwarz, ustalili ponad wszelk± w±tpliwo¶æ, i¿ to dr John Harvey Kellogg jest wynalazc± mas³a orzechowego. Jego cel by³ taki sam, jak w przypadku Nuttose, Protose, czy steków z Battle Creek – wynalezienie w³a¶ciwego substytutu miêsa. Miar± jego sukcesu jest fakt, i¿ niezliczone rzesze studentów, pracowników biurowych i robotników zajadaj± kanapki z mas³em orzechowym – prawdziwie bezmiêsny posi³ek.
Kierujê siê z apelem do wszystkich którzy zrezygnowali z miêsa lub zmierzaj± w tym kierunku aby przy okazji robienia zakupów i kupna prezentów – aby zrezygnowali z zakupu kosmetyków.
Dlaczego?
1/ kosmetyki testowane s± na zwierzêtach, (co powinno ju¿ byæ dawno zabronione)
2/ tak naprawdê s± bardzo uczuleniowe i szkodliwe
3/ s± drogie
4/ Dodatkowo z ca³a pewno¶ci± wszyscy robi±cy okresowe posty zauwa¿yli, i¿ w takich momentach mamy cuchn±cy oddech, i ma³o przyjemny zapach ma nasze cia³o.
Okazuje siê te¿, ¿e gdy ju¿ oczy¶cili¶my w wystarczaj±cym stopniu nasz organizm i zdrowo siê od¿ywiamy wszystkie 'sztuczne pachnid³a' s± zbêdne bo nasz zapach jest wystarczaj±co przyjemny i ¶wie¿y.
Nawet je¶li w tym momencie myj±c siê czy k±pi±c zrezygnujemy z u¿ycia nawet pachn±cego myd³a okazuje siê, i¿ nasza skóra staje siê bardziej zdrowa elastyczna i w naturalny sposób nawil¿ona.
Warto to przemy¶leæ
Pozdrawiam
Zbyszek
|
|