www.polana.fora.pl Forum dyskusyjne Życie po życiu, Kontakt ze Zmarłymi, Odzyskiwanie Dusz, Oczyszczanie Energii, Egzorcyzmy, Świadome Śnienie, Oobe, Radykalne Wybaczanie, Rozwój Duchowy
Zywieniowe nowinki Karolinki - Wysłany: Sob 7:52, 16 Lip 2011
Grey Owl
Gość
Z wielka radoscia otwieram nowy Dzial, zauroczona ( ) pomyslami Karoliny, ktorymi podzielila sie ze mna na Skypie. No bo dlaczego tylko ja mam z tego korzystac
Przeniose do niego zaraz pierwszy z przepisow Karoliny, ktory umiescila w ogolnym watku "Przepisow naszych kuchni".
(Poczekaj chwilke Karolinko, az przeniose )
- Wysłany: Sob 7:42, 16 Lip 2011 PRZENIESIONY Sob 7:53, 16 Lip 2011
karolina30
Gość
KROKIETY Z SEREM ZULTYM I PIECZARKAMI skladniki: maka ,2 jajka sul, mleko ( troszke wody ) skladniki na farsz: pieczarki ser zulty sol i pieprz i cebulka ( BULKA TARTA I 3 JAJKA ) nie podaje ile gram czego bo wedlug uznania jesli chcemy zrobic dziesiec krokietow wybieramy kilka pieczareczek i mala kosteczka sera najlepiej gouda . pieczemy nalesniki najlepsze sa cienkie , farsz przygotowujemy _ myjac pieczarki osuszajac je by niebyly mokre scieramy pieczarki na tarce jazynce ser zulty takze scieramy cebulke kroimy w drobna kosteczke i zrumieniamy ja poczym ostudzona dodajemy do farszu dodajemy sol piepsz i mieszamy po usmazeniu nalesnikow farsz ukladamy na nalesniki zawijajac go na kocu przygotujmy sobie buleczke tarta na talezyku i jajko do optoczenia smazymy z obu stron krokiety by se zrumienily mozna je podac z jakas pieczenia kurczakiem lub sosem wedlug uznania powiem jescze ze po usmazeniu jak sie gryzie krokieta so ser sie ciagnie pycha najlepiej smakuja na cieplo smacznego
- Wysłany: Sob 8:08, 16 Lip 2011
karolina30
Gość
Witajcie kochani, postaram sie wpisac wszystkie przepisy typu : ciasta, salatki, desery, jak i przekaski, dzemy - wszystkie wyprobowane przeze mnie.
Zycze milego gotowania i konsumowania pozdrawiam SMACZNEGO
WYRAZY PODZIEKOWANIA DLA JOLI KTORA POMOGLA MI W OTWORZENIU TEGO DZIALU, JAK I ROWNIEZ NATCHNELA MNIE DO PODZIELENIA SIE Z WAMI MOIMI NOWOSCIAMI.
CIASTO KTORE ZAWSZE SIE UDAJE
Skladniki:
2,5 szklanki maki, 1 szkl cukru, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 1 op cukru waniliowego, 1 szklanka oliwy , 4 jajeczka, 1 szklanka mleka.
( dodatki wedlug uznania ja podam jak zrobic z truskawkami ).
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i cukier waniliowy mieszamy mikserem lub krecimi okragla lopatka do ciast.
Gdy wymieszamy, dodajemy po proszek do pieczenia, potem stopniowo dodajemy make i oliwe.
Gdy ciasto bedzie zbyt geste podlewajmy je mlekiem.
Gdy wszystkie skladniki bede wymieszane, przygotujmy blaszke wysmarowana margaryna i posypana bulka tarta i ciasto przekladamy na blache.
Jesli dodajemy jakies owoce, dzielimy ciasto na pol, tzn. zakrywamy dno blachy, ukladamy truskawki, nastepnie nakladamy reszte ciasta i na wierzch ciasta nastepna warstwe truskawek (moze byl tylko ta jedna warstwa wedlug gustu).
Wkladamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy okolo 35 minut, sprawdzajac wykalaczka gotowosc ciasta.
Mozna takze zamiast owocow dodac np. kakao i zrobic ciasto zebre : dzielac ciasto na dwie czesci do jednej czesci dodajemy kakao i potem wkladajac do blaszki mieszamy i wychodzi zebra.
Podam tez jak zrobic samemu czekolade lub lukier do ciasta.
Czekolada do polania ciasta :
pol kostki masla, pol szklanki cukru pudru, kakao najlepiej zwykle gorzkie ( rozuszczalne nie bardzo sie nadaje ), troszke mleka do rozjasnienia konsystencji czekolady.
Jezeli chcemy gesta dajemy wiecej kako, jesli rzadsze dodajemy mleka i na bardzo malym ogniu podgrzewamy maselko dodajac skladniki i pilnujac by sie nie przypalily.
Potem smarujemy ciasto pedzelkiem gdy masa jest gesta, lub polewamy.
Lukier :
potrzebujemy cukier puder, sok z cytryny woda i aromat cytrynowy waniliowy lub inny w zaleznosci jaki smak chcemy.
Na szklanke cukru pudru dodajemy okolo pol kieliszka wody - masa musi byc gesta. Potem dodajemy troszke soku z cytryny do smaku lub zamiast cytryny olejek z aromatem i mieszamy.
Gdy konsystencja bedzie gesta, polewamy lub smarujemy upieczone i wystudzone ciasto.
I jeszcze masa z truskawek :
okolo 800 dkg truskawek umyc, pokroic na mniejsze kawalki, potem dodac cukru wymieszac i gotowe.
Mozna tez zrobic inna mase, z makiem na ciasto pieguska, dodajac szklanke maku lub jak ktos lubi dodac wiecej.
Lub wymieszac brzoskwinie : z puszki wyjac, pokroic w plasterki i ulozyc jak truskawki, lub na samym wierzchu mozna takze dodac jagody.
smacznego
Ostatnio zmieniony przez karolina30 dnia Sob 8:48, 16 Lip 2011, w całości zmieniany 2 razy
- Wysłany: Nie 8:47, 17 Lip 2011
Grey Owl
Gość
Dzisiaj robie krokiety wg Twoich wskazowek
Niby same znane skladniki, a inaczej skomponowane i w co innego. Ciekawa jestem jak Ptysiowi podejda ?
Napisze
a powiedz mi kochana, czy ten koc na ktorym go zawijamy. czy moze byc stary, czy nowy? ze wzorem, czy bez?
hihihi pozdrawiam serdecznie
Aniolki podpowiaja, ze to " na koncu" mialo byc, ale spodobalo mi sie setnie, bardzo setnie, bo juz sobie wyobrazilam.
dla kulinarnego lenia - bo u mnie to same schabowe i ziemniory - to przepyszne wiadomosci!
buziole
Post został pochwalony 0 razy
- Wysłany: Pon 17:16, 18 Lip 2011
karolina30
Gość
hehe koc lepiej nowy i z wzoekami oczywiscie takimi kwiatowymi wczoraj upieklam ciasto zebre z brzoskwiniami i malina mi i czerwona pozeczka i polewa czekoladowa zezarli mi wszystko zalapalam sie na 2 kawalki jutro podam inne przepisy paczki i faworki piwne i wiele pyszkosci i serniczek oczywiscie pozdrawiam ko chani
- Wysłany: Wto 18:01, 19 Lip 2011
Grey Owl
Gość
No wiec zrobilam krokiety, zwijajac je na duzym talerzu w kwiatki, bo polecanego koca w kwiatki jeszcze nie mam
Pieczarki akurat dostalam polskie, bo czesto pojawiaja sie w ofercie niemieckich marketow.
Ptys powiedzial : "Wyrafinowane danie"
Ja mam tylko jedno zastrzezenie Karolinko jako robiaca te krokiety: danie jest pracowite i wiecej po nim zmywania jak po moich "leniwszych" daniach. Ale to zasluga dania, nie Twoja oczywiscie
pozdrawiam cieplutko
- Wysłany: Czw 1:02, 21 Lip 2011
karolina30
Gość
dziekuje Jolu dzisiaj jak wruce z pracy napisze przepis na faworki z ziemniaczkow
- Wysłany: Czw 6:15, 21 Lip 2011
Dorota Anna
Gość
oooo,cosik dla mnie!
a ja uwielbiam lazanie:))
robię ja na milion sposobów,najlepsza wychodzi na winie/co się w rękę nawinie leci do farszu:)
ale najlepsza jest z warzywami-papryka,cukinia, bakłażan pomidory -pokroić dusić z dużą ilością cebulki czosnku i ziół,no i pomidorami z puszki w kawałki krojone.
do formy leci oliwa z oliwek na dno na to płaty lazani,beszamel,farsz, żółty ser-tarty grubo, płaty lazanii beszamel,farsz ser,na wierzch dekoruje w zależności od natchnienia ale przeważnie pomidory w plastry papryka 3 kolory i duuuuzo sera-do piekarnika na okolo 35-45 minut...mniam
P.S dla leniwych-ratatouille z puszki zastąpi warzywka krojone:)pyszna jest tez z łososiem-na górną warstwę kładę wtedy łososia w dużych kawałkach na warzywach,posypuje ziołami przykrywam płatami lazanii i dużo sera:))
- Wysłany: Nie 16:39, 31 Lip 2011
karolina30
Gość
Skrzydełka faszerowane
Nigdy nie sądziłam ,że skrzydełka można nadziewać...jednak zapewnienia kuzynki o ich nieziemskim smaku skłoniły mnie do wypróbowania tego przepisu;).
Oczywiście jak zwykle w takich przypadkach zostałam bardzo mile zaskoczona efektem końcowym.
Mięsno-pieczarkowy farsz nadziany w skrzydełko smakował doprawdy wyjatkowo, dodatkowo upieczone skrzydła polałam sosem czosnkowo-koperkowym....hmm palce lizać
Podając na stól tak przygotowane skrzydełka , możemy bardzo miło zaskoczyć naszych gości, którzy chwyciwszy skrzydełko w rękę w poszukiwaniu kości natrafią na bardzo smakowite nadzienie ... po skrzydełku wcale nie widać ,że zostało wyfiletowane
Faktem jest ,że przygotowanie ich wymaga od nas nieco cierpliwości i czasu, jednak smak zdecydowanie wynagrodzi nasz wcześniejszy czas spędzony w kuchni, dlatego warto się poświęcić
Myslę że najgorzej jest wyfiletować pierwsze skrzydełko, póżniej nabiera się zręczności i wszystko przebiega znacznie szybciej Farsz na ok. 15-20 średnich skrzydełek
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego ( dałam łopatkę)
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz
- 1 jajo
- ulubione przyprawy do kurczaka ,ja dałam ( paprykę czerwoną, majeranek, oregano, czosnek,przyprawę do kurczaka po meksykańsku, jarzynkę)
- oliwa z oliwek
Filetowanie skrzydełek ( przygotwać dzień poprzedzający pieczenie ).
[ to jak ściągnięcie całej skóry z mięsem od góry skrzydła, aż do miejsca lotki, po drodze wykręcając napotkane kości].
Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę ( tą najmniejszą część skrzydła ).
Skarzydełko chwytamy w rękę najgrubszą częścią, nacinami u góry kości skórę w ten sposób ,aby pokazała nam sie kość, nastepnie pomagając sobie ostrym nożem zeskrobujemy mięso wraz ze skórą z kości do smaego dołu ( tak jakbyśmy ściągali korę z drzewa ), gdy natrafimy na pierwszą chrząstkę "wykręcamy" kość i ją wyciągamy, ( nie przecianamy jednak całego skrzydła).
Ponownie musimy naciąć skórę i mięso wokół pozostałego kości i czynnośc tą powtórzyć ,aż do pojawienia się kojejnej chrząstki i znowu ruchem wykręcania wyjmujemy kości.
Gdy dotrzemy do początku lotki kończymy filetowanie pozostawiając lotkę nienaruszoną. Teraz "wywynięte" mięso i skórę obracamy do pierwotnego kształu .
Gdy wyfiletujemy wszystkie skrzydełka, musimy je zamarynować.
Do odrobiny oliwy z oliwek , dodajemy ulubione przyprawy do kurczaka, całośc mieszamy i wlewamy do skrzydełek, chwilkę nacieramy marynatą , zawiajmy w folię i pozostawiamy do następnego dnia w lodówce.
Nastepnego dnia :
Umyte i obrane pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na patelni i dodajemy starte pieczarki, chwilkę przysmażamy . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki i pokrojoną drobno natkę pietruszki dodajemy do mięsa mielonego, mieszamy , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy wcisnćać ząbek czosnku, wbiajamy jajako i dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz wciskamy w skrzydełka, jeżeli nasze skrzydełka mają dziury , nie należy się tym przejmować ,gdyż farsz nie wypłynie podczas pieczenia .Koniec przez który napełnialiśmy farsz należy podwinąć kawałkami mięsa z kurczaka lub próbować spiąć wykałaczką.
Skarzydełka układamy na naoliwionej blaszce, lotki zawijamy folią aluminiową, ( aby się nie spaliły w czasie pieczenia) i pieczemy ok. 50 min. w termoobiegu w 175 stopniach C.
10 min przed końcem pieczenia odwijamy folię i dopiekamy bez niej.
- Wysłany: Nie 16:41, 31 Lip 2011
karolina30
Gość
Kulki mleczno - kokosowe Składniki:
- 6 żółtek
- 1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego w puszce ( z Gostynia )
- wiórki kokosowe
- masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Mleko z puszki zmiksować z żółtkami. Otrzymaną masę wlać do garnka i podgrzewać , stale mieszając (na małym ogniu), tak długo aż masa zgęstnieje i zacznie się odklejać od dna. Następnie wylać masę na płaską formę , wcześniej wysmarowaną masłem , wierzch posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić do wystygnięcia. Z wystudzonej masy formować kuleczki , które póżniej można obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Aby wzbogacić smak kulek, do każdej z nich do środka ,można włożyć migdała.
Smacznego!
- Wysłany: Nie 16:43, 31 Lip 2011
karolina30
Gość
Sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka wymyślona na chwilkę przed podaniem, bardzo smaczne połączenie...polecam:)Składniki:
- 0,5 fileta z kurczaka
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- 2 liście selera naciowego
- 1 pora
- 10 dkg żółtego sera
- majonez
- sól i pieprz, papryka
Wykonanie:
Fileta z kurczaka, umyć posolić , popieprzyć ,posypać papryką , pociąć w grubszą kostkę i przysmażyć na patelni.
Annanasa, żółty ser pokroić w kostkę, selera naciowego i pora pokroić w prążki, dodać odcedzoną kukurydzę, usmazonego kurczaka, przyprawić sola i pieprzem i wymieszać z majonezem.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
- Wysłany: Nie 16:45, 31 Lip 2011
karolina30
Gość
Tiramisu Wyśmienity włoski deser...klasyka nad klasykami ... o rozkoszym smaku kawy i migdałów w przepysznym kremie z mascarpone. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia
Warto go wypróbować, zwłaszcza ,że jego wykonanie trwa dosłownie chwilę i jest bardzo proste .Składniki:
- 150g cukru
- 5 żółtek
- 500g serka mascarpone
- biszkopty, podłużne
- mocna kawa, w przepisie bylo espresso,( można użyć filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej)
- aromat rumowy ( aromat zastapiłam 100g likieru amaretto)
- gorzkie kakao do posypania
Ubić dobrze żółtka z cukrem, dodać ser.
Wszystko zmiksowac.
Przygotować kawę, ostudzić, dodać likier amaretto.
Zanurzać biszkopty na 1-2 sekundy w zimnej kawie. (Nie dłużej, bo sie rozlecą.)
Ułożyć biszkopty w naczyniu, przykryć połową kremu.
Ułożyć drugą warstwe biszkoptów i wylać resztę kremu.
Ciasto obficie posypać gorzkim kakao.
Wstawić do lodówki i zjeść na drugi dzień .
Moja uwaga:
Aromat rumowy zastąpiłam likierem amaretto, co zaostrzyło smak deseru .
Deser zrobiłam z 1,5 porcji w blaszcze o wymiarach: 23 cm x 28 cm.
Smacznego!
- Wysłany: Nie 16:47, 31 Lip 2011
karolina30
Gość
3 bit Składniki:
- 7 paczek herbatników ( ja użyłam tych większych petit beurre)
- puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l mleka
- 2 śnieżki lub śmietan fix ( z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak)
- 2/3 kostki dobrego masła
- 200 ml śmietanki 30% (dałam 300 ml)
- tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa.
Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).
Smietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.
Ułożenie:
- spód formy obłożyć herbatnikami
- karmel- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- herbatniki
- roztopiona czekolada
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach