ZBW
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 313
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz
|
|
To jest już dzisiaj druga reklama książki Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy Od Buddy do Beatlesów Poradnik Rynn Berry
jaką zamieszczam na stronie
cytuję od str.223
„FRANCES MOORE LAPPE
(...)
w 1968 roku misja Apollo 8 była pierwszym lotem kosmicznym na Księżyc z ludźmi na pokładzie. Również wtedy po raz pierwszy człowiek człowiek zobaczył cała Ziemie na własne oczy i ja sfotografował. Kiedy zdjęcia te obiegły świat, wywołały piorunujący efekt. W ciągu niemal jednej nocy narodził się międzynarodowy ruch ekologiczny i ruch wegetariański. To było tak, jakby nagle ludzie połączyli sie, by położyć kres niewłaściwemu wykorzystywaniu zasobów planety i zachować jej piękno dla potomnych.
Człowiek musiał dopiero polecieć na Księżyc, by mieszkańcy naszej planety docenili jej piękno. Odkrycie, iż Ziemia jest małym i delikatnym objet d'art spowodowało, ze w mieszkańcach naszego globu obudził się instynkt macierzyński. Nagle ludzie o różnych poglądach politycznych gotowi byli zapomnieć o różnicach i podjąć współpracę w celu ocalenia planety. (...)
... inna książka, której autorka została zainspirowana zdjęciami Ziemi z misji Apollo 8. Była to epokowa Dieta dla małej planety autorstwa Frances Moore Lappe. Z naciskiem na drobny rozmiar planety i sugestią, iż zasoby ziemskie są ograniczone, tytuł książki niemal dosłownie koresponduje ze zdjęciami z okładki Whole Earth Catalogue Branda, pokazującym planetę wielkości klejnotu w morzu ciemności.
Leppe przyznaje, że to nagłe uświadomienie sobie, iż Ziemia jest małą i kruchą planetą, skierowało ją ku wegetarianizmowi: „Dlaczego jedzenie? Częściowo wpłynął na mnie powstający ruch ekologiczny i świadomość »ograniczoności wzrostu«. Pierwszy Dzień Ziemi był obchodzony 1 1970 roku.”
Zarówno tytuł, jak i treść książek zawładnęły wyobraźnią ludzi jak dotychczas żadna inna publikacja na temat wegetarianizmu. Pierwsze wydanie sprzedało się w nakładzie ponad 2 miliony egzemplarzy, a drugie – opublikowane w 1982 roku – zapowiadało przekroczenie tej liczby. Dieta dla małej planety przedstawia poważną dyskusję na temat ekologii, geopolityki, gospodarki i żywienia, służy również jako książka kucharska, , którą czytelnik może się posłużyć w odmianie swych nawyków żywieniowych.
Jak na ironię, najbardziej skuteczna reformatorka, „wielkiej amerykańskiej religii stekowej”, urodziła się (w lutym 1944 roku) i wychowała w Teksasie, będącym amerykańską stolicą wołowiny. Wyrósłszy w „bydlęcej kulturze”, Lappe zyskała wyjątkowy wgląd w „wielką amerykańską religię stekową”, jak również brak szacunku dla fałszywych wartości, którymi ją karmiono. Niszczenie ziemi, gloryfikacja przemocy i pozornej męskości, żądza bogactwa, podległość kobiet, kult młodości, lubieżne zainteresowanie seksem i wykorzystywanie zwierząt – to typowe dowody „bydlęcej kultury” w historii, które, niestety, maja swą apoteozę w Teksasie. Lapp? odrzuciła te fałszywe wartości już w okresie dorastania. (...)
Ludzie hodujący bydło byli tradycyjnie wrogo nastawieni do cywilizacji i kultury, Było to oczywiste od czasów hodujących bydło Aryjczyków, najeżdżających w drugim tysiącleciu przed Chrystusem indyjskich wegetarian Azji Mniejszej i Europy, będących na wysokim poziomie rozwoju i wytwarzających sztukę. Można by powiedzieć, że historia cywilizacji w kolejnych tysiącleciach była nieustanną walką pomiędzy osiadłymi rolnikami a nomadami – hodowcami, stepami a zasiewami, mięsożercami a wegetarianami. Hodowla bydła jest ucieczka od ziemi i zaprzeczeniem jej wartości i ograniczeń. Lecz jak pokazały zdjęcia Apollo 8, Ziemia nie jest ani rozległą rzeźnią, ani nieograniczonym pastwiskiem dla bydła. Jest raczej oazą w kosmosie, magicznym ogrodem dryfującym w morzy ciemności, który daje nam korzyści (jak Kandyd Woltera), gdy pilnie go uprawiamy. Dieta dla małej planety jest podręcznikiem dla kosmicznego ogrodnika, pokazującym nam, jak dbać o nasz wspólny ogród.
Lappe porzuciła teksański akcent w college'u, a na uczelni w Berkeley teksańską dietę. Zaszyta w swej piwnicznej bibliotece, odkryła trzy fakty, które nasunęły jej pomysł na książkę, która zapoczątkowała światową rewolucje w odżywianiu i przypieczętowała los „bydlęcej kultury” na Zachodzie. Po pierwsze, ponad połowa uprawianej ziemi w USA zużywana jest do wykarmienia zwierząt hodowlanych. Po drugie, Amerykanie jedzą dwa razy tyle białka, ile ich organizmy są w stanie zużyć. Po trzecie, przez pomieszanie różnych produktów roślinnych można uzyskać białko równe białku zwierzęcemu, jeśli nie lepsze. Opracowała te dane w jednostronnicowej
ulotce, która wkrótce urosła do rozmiarów siedemdziesięciostronicowego bestselleru sprzedawanego w ponad 2 milionach egzemplarzy.
Nie zamierzając osiąść na laurach, Frances Lappe wykorzystała wpływy ze sprzedaży Diety dla małej planety na założenie Instytutu Polityki Rozwoju i Żywności, publikującego książki i broszury promujące globalną świadomość żywieniową. Ostatnio podjęła się prowadzeniem serwisu wiadomości,zwanego Nowego Serwisem Amerykańskim, którego jest obecnie głównym wydawcą. Nowy Serwis Amerykański, w opozycji dla pełnych przemocy wiadomości podawanych przez światowe media, dostarcza świadkom masowego przekazu historie skupiające sie na obywatelskim rozwiązywaniu problemów, wielkich osiągnięciach i sukcesach ludzi – trafny obraz, jak ktoś może powiedzieć, życie Frances Moore Lapp?.
Słodko-ostre curry warzywne
2/3 szklanki soi, fasoli nerkowej lub bobu (lub ich mieszanka)
1 szklanka brązowego ryży
3/4 szklanki bulgur (kaszy z ziaren pszenicy)
2 lub 3 łyżki oleju do podsmażania
4 marchewki, pocięte poprzecznie
2 cebule, pocięte na drobne plasterki
1 cukinia (pokrojona w plastry) – opcjonalnie
1 łyżka ostrego curry w proszku (lub więcej do smaku)
1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki rodzynek
3/4 szklanki surowych lub opiekanych nerkowców
3 łyżki chutney z mango (słodko-ostrego sosu) – lub więcej do smaku
Ugotuj fasolę i zachowaj szklankę wywaru. Ugotuj ryż i bulgur. Rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, cebulę i cukinię, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj curry i mąkę i smaż przez kolejną minutę. Dodaj fasolę i wywar z niej (lub wodę), i duś tak długo, aż marchew stanie sie delikatna (ale nie miękka). Dodaj rodzynki, nerkowce i chutney, i więcej wywary, jeśli potrzeba (sos powinien być gęsty). Skosztuj i dopraw do smaku, a następnie duś, aż rodzynki zmiękną. Podawaj z ugotowaną kaszą.
Porcja dla 6 osób.
Wspaniała kombinacja – doskonałe na najbardziej odświętne okazje. Można przygotować dzień wcześniej.
Chleb z tofu, orzechów i jabłek
1 szklanka tofu
2 szklanki przecieru jabłkowego (jeśli używasz niesłodzonego przecieru, zwiększ ilość miodu do 1/2 szklanki)
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki miodu
starta skórka z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli (opcjonalnie)
2 szklanki pełnoziarnistej mąki
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 do 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180şC. W blenderze dobrze zmiksuj tofu, przecier jabłkowy, olej, miód, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cynamon i sól. Przesiej mąkę razem z sodą oczyszczoną i wymieszaj wszystko ze zmiksowanymi składnikami w dużej misce. Dodaj orzechy i rodzynki, cały czas mieszając. Wlej wszystko na dobrze natłuszczoną okrągłą blachę (23cm) lub na dużą foremkę chlebową i piecz przez ok. 50 minut (aż wykałaczka zanurzona w cieście będzie czysta). Ostudź przez jakieś pięć minut na blasze, a potem wyjmij na talerz. Podawaj gorące lub zimne.
Inny wariant: by uzyskać chleb bananowy, zastąp przecier jabłkowy dwoma lub trzema rozgniecionymi bananami.
Smażone pikantne tofu
ok. 450g tofu
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki: słodkiej bazylii, tymianku, zmielonego kminu, i sproszkowanego curry
2 zmielone ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki drożdży spożywczych
Odsącz tofu do sucha i potnij w ok. 1,5cm kostki. Rozgrzej olej (w worku, jeśli masz) i podsmażaj tofu na dużym ogniu przez 5 minut. Wylej zbędną wodę, zmniejsz ogień, dodaj kurkumę i mieszaj, aż tofu stanie się jednolicie żółte, następnie dodaj bazylię, tymianek, kmin i curry. Dodaj czosnek (i może jeszcze odrobinę oleju, by się nie przyklejało do dna) i zwiększ ogień. Następnie dodaj sos sojowy i drożdże. Podsmażaj, aż wszystko będzie złotobrązowe. Skosztuj i dodaj więcej sosu sojowego, jeśli to konieczne.
Danie dobre na gorąco lub zimno, do kanapek lub taco, albo jako dodatek do dania głównego.
Porcja dla 3-4 osób.
Brazylijski wieczór
Menu
Feijoada (czarna fasola na ostro)
Ryż z zielonym sosem chili
Zielenina z sosem sezamowym i kawałkami pomarańczy
Feijoada (czarna fasola na ostro)
olej do podsmażania
1 duża posiekana cebula
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 posiekane zielone cebulki
1 posiekana zielona papryka
1 posiekany pomidor
1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
1 szklanka czarnej fasoli
3 szklanki wywaru z warzyw (lub 1 1/2 szklanki wina zamiast wywaru)
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka octu (zrezygnuj z niej, jeśli używasz wina)
1 pomarańcza, umyta lecz nieobrana, cała lub przepołowiona
1/2 łyżeczki soli
2 łodygi selera, posiekane
1 marchewka, posiekana (opcjonalnie)
1/2 słodkiego ziemniaka, posiekanego w kostkę
Rozgrzej olej na głębokiej patelni i podsmaż cebulę, czosnek, zieloną cebulkę, zieloną paprykę, pomidora i kolendrę, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj fasolę, wywar, liść laurowy, pieprz i ocet. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw na godzinę.
Dodaj pozostałe składniki i duś z uchyloną pokrywką przez kolejne 2-3 godziny, aż fasola zmięknie. Wyjmij pełną chochlę fasoli, ugnieć ją i wrzuć z powrotem do garnka, by zagęścić potrawę.
Porcja dla 6 osób.
Zrobiłem to wszystko w szybkowarze, po uprzednim podsmażeniu cebuli i czosnku. Tak jest o wiele szybciej, a danie jest bardzo smaczne.
To jeden z moich ulubionych przepisów. Mój brazylijski przyjaciel nieco upiększył to danie dla mnie.
Ryż z zielonym sosem chili
Ryż
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
3 ząbki zmielonego czosnku
2 pomidory obrane ze skóry, bez pestek, grubo posiekanego
ok. 4 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu (2 szklanki nieugotowanego)
Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, aż cebula będzie szklista. Dodaj pomidory i duś przez kilka minut. Połącz z ugotowanym ryżem i podgrzewaj na małym ogniu.
Sos
1 pomidor obrany ze skórki, bez pestek
kalifornijskie zielone papryczki chili, bez pestek, do smaku (zacznij od połowy 60-gramowej puszki)
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 cebula pokrojona na kawałki
szalotki i pietruszka do smaku
1/4 szklanki octu
W blenderze zmiksuj pomidory, papryczki chili, sól i czosnek. Dodaj sok z cytryny, cebulę, szalotki, pietruszkę i ocet, lekko wszystko zmiksuj. Przed samym podaniem dodaj trochę feijoady.
Porcja dla 6 osób.
Zielenina z sosem sezamowym i kawałkami pomarańczy
ok. 700g zieleniny (rzepa, liście gorczycy, kapusta ogrodowa itp.)
oliwa z oliwy do podsmażania
1 ząbek zmielonego czosnku
1/2 szklanki przypieczonych ziaren sezamu
przybranie: 1 pomarańcza podzielona na cząstki
Trzymaj na parze zieleninę, aż zwiędnie. Rozgrzej oliwę i podsmaż zieleninę z czosnkiem. Posyp każdą porcję czubatą łyżką ziaren sezamu i przybierz cząstkami pomarańczy na środku lub wokoło.
Podawaj ryz z sosem obok fasoli i zieleniny jako wspaniały trzydaniowy obiad brazylijski.
Porcja dla 6 osób.”
Smacznego
Zbyszek
|
|