|
Młody jęczmień jest przerabiany na tyle oszczędnie, że zawiera całą skalę żywych enzymów. Aktywność enzymatyczna została zmierzona u 20 znanych enzymów, takich jak np.dysmutaza nadtlenkowa, katalaza, cytochromoksydaza i inne.
Unikalne składniki
Młody jęczmień w porównaniu z pszenicą zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, więcej niż dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu - pierwiastka, który znajduje sią w większości pokarmów. Zawiera także znaczącą ilość manganu i cynku. Młody jęczmień przywraca kwasowo- zasadową równowagę. Jest 2 razy skuteczniejszy niż szpinak, jest całościowym produktem zasadotwórczym. Młody jęczmień zawiera witaminy które aktywują enzymy pomagające zapobiegać chorobom i stanom patologicznym. Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta karotenu, witaminy C,E i witamin z grupy B, B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantenowego i choliny, pochodnej witaminy B. Na niedobór witamin cierpimy z powodu przewagi przerobionych produktów spożywczych i faktu, że niektóre nasze pokarmy tracą składniki odżywcze wcześniej, niż dostaną się na stół. Zawartość witaminy C w świeżo pokrojonej rzodkiewce w zetknięciu z powietrzem spada do połowy już w ciągu 5 min. Ilość witaminy B i B2 w pokarmach dramatycznie spada podczas gotowania. Jednak witaminy i inne składniki odżywcze w Młodym Jęczmieniu pozostają prawie nietknięte.
Bez enzymów dochodzi do zakłócenia wszelkich funkcji życiowych - trawienia, oddychania, ruchu, itd. Naukowcy zidentyfikowali w ludzkim ciele ponad 300 enzymów. W 1979 roku na generalnym posiedzeniu japońskich koncernów farmaceutycznych zabrzmiało, że ekstrakt z zielonego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów, a badania odkrywają kolejne. 45% wagi Młodego Jęczmienia stanowią białka (w białej mące jest to tylko 10%). Mają one niską masę molekularną i ciało ludzkie łatwo je zużywa. Młody Jęczmień wspiera zdrowy rozwój organizmu. Zielone białka leczą wrzody i chronią tkanki zewnętrzne i błony śluzowe. Soki roślinne są bogate w cud przyrody – chlorofil.
Używa się go w lecznictwie do ,,odświeżania krwi“, a w medycynie poza efektami przeciwzapalnymi i dezynfekującymi ceniony jest dla właściwości dezodoryzujących. Jest używany do odświeżania oddechu i płukania gardła.
W zielonym ekstrakcie są też podtlenki dysmutazy (SOD), substancje likwidujące wolne rodniki: oksydaza cytochromu, enzym przyspieszający utlenienie i redukcję, peroksydaza rozkładająca nadtlenek wodoru na tlen i wodę dla łatwego wydalenia z ciała, oksydaza jest konieczna do przetrawienia kwasów tłuszczowych, transhydrogenaza ważna dla tkanki sercowej itd. Młody Jęczmień odznacza się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Większość dostępnych komercyjnie preparatów enzymatycznych (i tych dla systemowej enzymoterapii) uzyskuje się z krwi, narządów i tkanek zwierząt. Wielu specjalistów te źródła podważa, a poleca czystą ,,enzymoterapię roślinną“.
W Młodym Jęczmieniu został odkryty skuteczny antyoksydant 2“-O-glikosyl isovitexin (GIV). Jego aktywność antyoksydacyjna przeciw oksydacyjnemu uszkodzeniu lipidów skóry spowodowana promieniowaniem UV jest około 500 razy wyższa niż aktywność witaminy E. GIV również poparł wysoką tłumiącą aktywność arteriosklerozy zmierzoną w plaźmie krwi. Aktywność Młodego Jęczmienia kilkakrotnie przewyższyła witaminę C.
Problemy skórne
Stan skóry jest wskaźnikiem fizycznego zdrowia. Żołądkowe i jelitowe kłopoty powodują problemy skórne i wypryski. Mętny wzrok czy spuchnięta twarz sygnalizują kłopoty z wątrobą lub nerkami. Kremy i leki skórne niekiedy pomogą ale skórę uzdrowimy tylko poprzez polepszenie całkowitego stanu organów wewnętrznych, przede wszystkim żołądka i jelit. Koniecznością jest żywność z dużą ilością minerałów, enzymów i witamin, która odmłodzi komórki narządów wewnętrznych i w tym również skóry. Młody jęczmień odmłodzi skórę za pośrednictwem wpływu na organy wewnętrzne. Działanie Młodego Jęczmienia na odmłodzenie skóry zostało klinicznie dowiedzione na pacjentach z chorobami skórnymi.
Zaparcie
Dobre jedzenie, dobry sen i dobre wypróżnianie są potrójnym barometrem zdrowia. Jeżeli nie są spełnione te warunki, przychodzi choroba. Długotrwałe zaparcia powodują brak apetytu, bóle głowy, zawroty i zakłócają sen. Ofiara zaparć ulega zmęczeniu i psychicznemu dyskomfortowi. Uporczywe zaparcia są też wynikiem zmniejszonej ruchliwości jelita grubego i zmniejszonej mięśniowej wydolności ciała. Aktywne składniki Młodego Jęczmienia (głównie potas) wspomagają ruch układu trawiennego i wzmacniają mięśnie odpowiadające za wypróżnianie. Ludzie starsi i osoby z ograniczoną funkcją żołądka mają problemy z włókniną zawartą w roślinach. Młody Jęczmień nie zawiera włókniny i jest dla nich dużą pomocą.
Niedokrwistość (anemia)
Około jedna czwarta kobiet cierpi na niedokrwistość a u starszych mężczyzn ta liczba jest jeszcze większa. Ostatnio niedokrwistość pojawia się nawet u chłopców w wieku na poziomie szkoły średniej. Do tworzenia krwi są nam potrzebne jony żelaza , miedzi, potasu, kwasu foliowego i białko. Ilość przyjmowanych białek zwierzęcych jest obecnie za wysoka. Nawet żywność naturalnie obfita w witaminy niewiele da jeśli ją ugotujemy.Witaminy są wtedy niszczone, żelazo zmienia się w trudno wchłanialny tlenek. Używanie preparatów z żelazem zredukowanym nie wystarcza. Młody jęczmień zawiera żelazo wiązane organicznie i dlatego jest w układzie trawiennym wchłaniane natychmiast.
Sercowo-żylne problemy
Młody jęczmień skutecznie tłumi zlepianie się płytek krwi. Zlepianie się płytek krwi prowadzi do tworzenia zakrzepów, arterioslerozy, chorób układu sercowo-naczyniowego i choroby wieńcowej serca. Ekstrakt z młodego jęczmienia pomaga chronić naczynia krwionośne, działa przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo.
Cukrzyca
Diabetykom służy każda zielona żywność. Regulacja zasadowości poprawia proces przenikania cukrów przez ściany jelita. W ten sposób stopniowo dochodzi do normalizacji poziomu cukru we krwi. Taka jest funkcja dobrego pokarmu. Przekwaszone ciała potrzebują przepłukania pokarmem zasadowym, w przeciwnym razie wytwarza się środowisko, w którym lęgną się choroby. Choroba jest pasożytem. Żyje z nas. Odżywia się nami. Medycyna jest tylko managmentem kryzysowym. Leki tylko zakładają kaganiec chorobie, którą żywimy. Naszym obowiązkiem jest jedzenie zielonego pokarmu, który zatrzymuje rozwój choroby i który chociaż nie jest lekiem, rzeczywiście leczy.
Młody Jęczmień jest w USA uznany jako odpowiednia żywność dla diabetyków.
Rak
Napoje zielone stwarzają warunki dla optymalnego życia organizmu - zabraniają tworzeniu się komórek rakowych. Swoim antyoksydacyjnym działaniem chronią membrany komórkowe. Silne uszkodzenia ścian komórek wywołane stresem oksydacyjnym prowadzi do zagrożenia materiału genetycznego. Zagrożenie genetycznej informacji może doprowadzić do najgorszego, do nowotworu. Całkowicie pozytywne działanie zielonych napojów tworzy w organizmie warunki do lepszego życia, które nie dadzą okazji do uszkodzenia komórek. Picie zielonych napojów jest prewencją przeciw niekontrolowanemu procesowi na poziomie komórkowym. Dodatkowo, napoje zielone wzmacniają system obronny organizmu. W ten sposób pomagają ciału, aby samo sobie pomogło.
Zwalnia tempo starzenia komórek
Młody Jęczmień zawiera dużą ilość SOD (enzym superoksyd dymustaza). Sod pomaga odmładzać komórki w ten sposób, że niszczy rodniki tlenu powstające podczas metabolizmu. Przypuszcza się, że SOD wiąże się z długowiecznością. Enzymy w młodym jęczmieniu są skuteczne przeciw gromadzeniu się pigmentu, melanozie i pryszczom. Młody jęczmień przynosi ulgę w takich chorobach jak np.artrytyda, astma, gastrytyda, wysoki poziom cholesterolu, impotencja, choroby nerek. Szczególnie wysoka koncentracja potasu pomaga przy problemach z układem krążenia, chorobach serca i wątroby. Młody jęczmień prewencyjnie działa przeciw osadzaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu jest niesamowicie skuteczny na zapalenia wewnętrzne i zewnętrzne. Wyraźnie umacnia i regeneruje wątrobę, czego efektem jest ustąpienie egzemy oraz polepszenie wzroku. Jest polecany przy leczeniu gastrytydy, chorób wrzodowych oraz zapaleń trzustki.
Podstawowe własności Młodego Jęczmienia i zielonej żywności:
Zielone napoje nasycają organizm i jednocześnie go oczyszczają
Każda komórka jak i cały nasz organizm potrzebuje wartościowego pożywienia i doskonałego wypróżnienia. Napoje zielone nasycają komórki i jednocześnie je przeczyszczają. Czyszczeniem i zaopatrzeniem organizmu przedłużamy wiek biologiczny, który przedstawia miarę zużycia organizmu. Napój zielony nie niszczy wirusów ani bakterii, nie smaruje stawów ani nie zmniejszy bólu. "Tylko“ pobudzi i wzmocni naturalną odporność, która sobie poradzi z problemami jak najlepiej.
Napoje zielone są kompleksowe i naturalne
Zawarte w nich fytoskładniki oddziaływują na siebie wzajemnie a ich skuteczność nie da się porównać z żadną sztuczną kombinacją.
Składniki są połączone i wzmacniają się. Problemy zdrowotne związane są z niedoborem witamin. Czy brakuje naszemu ciału minerałów jak np. żelazo albo wapń? Tak, brakuje. A czy brakuje na talerzu? Nie brakuje, wprost przeciwnie. Jesteśmy nimi przejedzeni tak, jak żadna generacja żyjąca przed nami. Nawet gdybyśmy jedli wapń od rana do wieczora, bez fytoskładników i bez ruchu, ,,zamulą“ się tylko nasze nerki. Bez środowiska zasadowego i powiązań z fytoskładnikami żelazo nam tylko ,,zabetonuje“ stolec a potem rozerwie odbyt.
Nie można tylko porównywać wartości odżywczych, składniki działają w środowisku naturalnym 1000 razy skuteczniej. Dlatego pozytywne reakcje wywoła już mała dawka właściwej żywności.
Napoje zielone posiadają dużą ilość chlorofilu
Czasopismo chirurgiczne "Journal of surgery“ już w 1940 roku opublikowało wyniki badań przeprowadzonych na 1200 pacjentach, którym chlorofil przyspieszył gojenie ran. Chlorofil polepsza obraz krwi, przyspiesza gojenie ran, poparzeń i chroni przed zapaleniami i zakażeniami. Dzięki niemu następuje lepsze przenoszenie tlenu, co powoduje zwiększenie energii i zabrania powstaniu ośrodka zakażeń.
Napoje zielone są enzymatycznie aktywne
Wszyscy rodzimy się z jakimś ,,bankiem enzymatycznym“, którego wyczerpanie oznacza śmierć. Termicznie przygotowane jedzenie smakuje, ale jednocześnie wyczerpuje zapasy enzymatyczne. Idealne pożywienie nie
wyssa ciała ale je syci. Dlatego więc zielone napoje piją ludzie, którzy chcą przekraczać granice swoich możliwości.
Napoje zielone są zasadotwórcze
98% populacji cierpi na choroby uzębienia. Jaka jest tego przyczyna?
Zakwaszony organizm. Nie wierzcie cudownym pastom do zębów. Zęby nie psują się dlatego, ponieważ je za mało myjemy, ale trzeba je myć ponieważ mamy źle wybrane menu. Zielona żywność działa zasadotwórczo i to powstrzymuje rakotwórcze substancje żyjące z zakwaszenia. Przykładem jest nasza krew, która powinna mieć wspóczynnik zasadowości około 7,4. To jest problemem życia lub śmierci. Jeśli zagraża całkowite zakwaszenie, wtedy organizm rozłoży stosunek kwasowości i zasadowości nierównomiernie, aby nie doszło do zagrożenia życiowo ważnych ośrodków. Zwyczajnie - przelewa się z miejsc gdzie nam strata idealnego środowiska zbytnio nie zagraża. Na przykład z jamy ustnej, jelita cieńkiego i z organów moczowych. Wynikiem tego jest zwiększone psucie zębów, powłoka na zębach, krwawienie dziąseł, paradontoza i nieprzyjemny zapach z ust. Zielone napoje wyrównują kwasowość, a problemy ustne w naturalny sposób zanikają.
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Tagi: jęczmień, młody jęczmień, zielony jęczmień, zielona krew, zielone mleko, zielony napój
|
|
|
|