www.polana.fora.pl Forum dyskusyjne Życie po życiu, Kontakt ze Zmarłymi, Odzyskiwanie Dusz, Oczyszczanie Energii, Egzorcyzmy, Świadome Śnienie, Oobe, Radykalne Wybaczanie, Rozwój Duchowy
Organem użytkowym są świeże i suche liście, całe lub grubo zmielone, o korzennym nieco palącym smaku. Liście zawiereją od 1,5 do 2,5 olejku, w którym do najważniejszych składników należą: tujon, ponadto cyneol, kamfora - można się schowac w czasie wędrówek astralnych, pinen, linalol i inne. Do najważniejszych związków poza olejkiem zalicza się: garbniki 8 -13%, gorycze, flawonoidy, witaminy i sole mineralne. Działanie szałwi na ukł pokarmowy jest b wszechstronny, wykazuje właściwości przeciwzapalne, zmniejsza drobne krwawienia jelit, pobudza wydzielanie soku trawiennego - poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Liscie szałwi stosowane są przede wszystkim do przyprawiania potraw mięsnych dziczyzna, pieczeń barania, szaszłyki, wędliny, do sosów, tłustych ryb i drobiu. Świeże liście są dobrym dodatkiem do sałat i warzyw.
Jak przygotować napar z szałwii:
łyżkę suszonych liści szałwii zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody, parzymy pod przykryciem 20–30 minut, przecedzamy. Napar stosuje się m.in. w problemach z trawieniem, na pobudzenie apetytu, do płukania gardła i jamy ustnej.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez za_mgla dnia Pią 6:36, 05 Sie 2016, w całości zmieniany 2 razy
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach